STAY IN TOUCH

......

CO BY NÁS MĚLO DOOPRAVDY POHORŠOVAT?


Poslední dobou kolem sebe slyším jenom co koho pohoršuje, nebo naopak se lidé strachují, aby náhodou nepohoršili oni někoho dalšího. Všichni jsou zkrátka pohoršeni, a nebo naopak pohoršují někoho dalšího. Ale co dělá všechny ty věci pohoršující

Když jsme byli s rodinou na dovolené v Lužických horách, byli jsme i na otočku v Novém Boru. Procházely jsme se s mamkou po náměstí a kolem prošel pár dvou mladých mužů držících se za ruce. Za náma šel heterosexuální pár, který z toho byl značně pohoršen. Neobešlo se to bez poznámek typu: "No jo, láska asi kvete opravdu v každém věku i pohlaví!" nebo "Že se nestydí, takhle na veřejnosti" a samozřejmě nechybělo ani to kýžené slovo pohoršení. A já si jenom říkala: PROČ?! Tohle mě prostě donutilo se zastavit a zamyslet. Proč tohle sakra někoho pohoršuje? A proč by to mělo vůbec někoho pohoršovat? Dva hezcí upravení kluci, co se jen drželi za ruce! Přece na tom náměstí nesouložili. Když už, tak mě mnohem víc teda pohoršovali ti dva. Ona umaštěné vlasy, špinavé tričko, cigareta v puse. On vytahané triko a chybějicí zuby. Proč by mě měli pohoršovat dva upravení gayové namísto těch šmudlů? A jenom proto, že naše společnost je tak zabedněná a neschopná přijmout změnu. Proč nám dělá takový problém akceptovat jiný názor nebo vyjádření? Kde se v nás bere to sebevědomí lidi hned soudit nebo určovat co je zrovna podle nás "normální". Fakt nevím.

Pohoršuje nás kojící maminka v kavárně, přitom je to to nejpřirozenější a nejnormálnější co může být. Matka krmí své dítě. Tohle jsme přece zažili všichni. Proč by měla maminka někam odcházet a schovávat se? Jako by na nás ženská prsa nevykukovala z internetu nebo z televize. Já to jednoduše nechápu. Že na nás vykukuje ženská s roztaženýma nohama na každém billboardu s reklamou na autoservis nebo půjčku, je pro nás úplně normální a bežná věc, která nás nechavá chladné, a ani se nad tím nepozastavíme, ale když vidíme kojící matku, nehradši bychom ji postavili k pranýři. 

Pohoršuje nás chování bohatých lidí, že si ničeho neváží, odsuzujeme je. A proč taky ne? Vždyť mají peníze, moc a jenom se nad námi povyšují? Ale co takhle ocenit to, že si uměli ty peníze nějakým způsobem vydělat. Teď prosím vás nemluvím o lidech, kteří obírají o peníze stát, nebo tunelují banky. Ale lidi, kteří prostě měli nápad, ten se ujal a tak vydělávají. Co takhle přestat nadávat, závidět a místo toho sebrat odvahu, zariskovat a možná z nás budou taky boháči. Mám pocit, jakoby lidi byli všichni jen zalezlí do svých ulit a jen škvírou pozorovali to všechno, co nemají a co si nemůžou dovolit, třeba exotickou destinaci, nebo nejnovější BMW. Ale co takhle z tý ulity vylézt a snažit se něco pro to udělat?

Nevím jak je to jinde, ale tady v Česku jako by bylo tradicí jen nadávat, pomlouvat a hlavně se furt pohoršovat. Jsme tak posraní odejít z práce, která nás nebaví, ze vztahu, který nefunguje nebo se nejdřív zamyslet nad sebou a pak až soudit a pohoršovat se.

Ne, že by tenhle článek byl něco světoborného a rozhodně vám nechci promlouvat do duše. Jen na to chci poukázat, jak to tady u nás mezi lidma chodí a třeba se nad tím sami zamyslíte. Chci, aby si lidi nejdříve zametli před svým vlastním prahem a až potom se starali o druhý. Tak se pořád nad něčím nepohoršujte a žijte blaze!


https://4.bp.blogspot.com/-sl3PLnnw3dk/VqvQRNUed1I/AAAAAAAAECI/5fdhBrhvYMASq1bybJYkTSZo8J_E0jRbwCPcB/s1600/kl%25C3%25A1ta.jpg
photo via weheartit.com

2 comments:

  1. Skvělý článek, je fajn na nějaký takový občas narazit. Já taky absolutně nechápu homofobní lidi, ale bohužel většině to prostě nevymluvíme - jako by žili v jiném světě. S tou maminkou tě chápu, i když tady mi přijde, že to má trochu více stran - mě například vadí i reklamy, ale občas i ty maminky... Samozřejmě netvrdím, že mají hned utíkat na záchod, ale přijde mi, že kavárna je veřejné místo a člověk prostě může brát ohledy na ostatní - ne z důvodu pohoršení, ale spíš jakéhosi lidského pochopení. Koneckonců ale o nic nejde a lidi se kvůli tomu pohoršují z naprosto absurdních důvodů. U těch bohatých lidí mi to také připadá trochu oboustranné. Bohužel ne všichni lidé si svou prosperitu zasloužili tvrdou prací - spoustu z nich jednoduše spadla do klína (narodili se do té rodiny apod.)... Za což na druhou stranu také nemůžou. A taky to bohužel není tak, že když prostě bude člověk hodně a pilně pracovat, bude bohatý. Přes některé hranice se prostě opravdu hodně těžko dostává. To jen, že mě ten článek donutil přemýšlet, jestli je to opravdu tak černobílé... Ale rozhodně souhlas, všichni bychom nad sebou měli víc přemýšlet.
    Young, wild and free

    ReplyDelete
    Replies
    1. Díky moc za tvůj komentář Katko :-) Jsem moc ráda, že tady nevznikají žádné nedorozumění, a že ten článek bereš tak, jak jsem ho napsala. Já taky samozřejmě chápu, že každá mince má dvě strany. Je to těžké, to určitě, najít tu "správno" cestu a "správný" názor, ale lidé někdy rychleji mluví a konají, než přemýšlejí ;-)

      - Klára

      Delete

Děkujeme za Váš komentář. Přejeme pěkný den!
Thank you very much for you comment. Have a nice day!

INSTAGRAM @klararecmanova

FOLLOW US ON INSTAGRAM

INSTAGRAM